12 juni 2020 12:00 - 9 augustus 2020 17:00 VOC Zeemagazijn

In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrim Fathers  met het zeilschip de  ‘Speedwell’ vanuit Historisch Delfshaven vertrokken naar Amerika. In de jaren daaropvolgend tot en met vandaag zijn er mensen van elders vertrokken en naar Delfshaven toe gekomen. Dit is het verhaal van ‘Komen en Gaan’ dat de inwoners van Delfshaven met elkaar verbindt.

De Pilgrim Fathers (en Mothers!) kwamen oorspronkelijk uit het noorden van Engeland en raakten in conflict met de Anglicaanse Staatskerk. Een groep van meer dan 100 mannen, vrouwen en kinderen vluchten naar de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden, naar de stad Leiden. Na 10 jaar daar te hebben geleefd verlieten ze het in hun ogen te liberale Holland en vertrokken op 22 jul 1620 uit Delfshaven. In Engeland stapten zij over op de Mayflower om naar de Nieuwe Wereld te varen en een nieuw leven te beginnen.

De twee kanten van dit verhaal

In de Verenigde Staten van Amerika worden de Pilgrim Fathers herdacht als de grondleggers van de natie.

Zeker in de eeuwen daarna is er erg veel gebeurd in de relatie tussen de immigranten en de oorspronkelijke bewoners. Daarom is dit niet voor iedereen een feestdag: voor de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika is het de dag waarop de ondergang van hun cultuur en vrijheid begon. Zowel in de USA en hier in Delfshaven is dit ook het verhaal van de Pilgrims wat verteld moet worden.

Voor een groep wijkbewoners in Delfshaven en de stad Rotterdam de ideale aanleiding om onder het thema van ‘Komen en Gaan’ de culturele diversiteit en veelkleurigheid van Delfshaven te laten zien aan mede-Delfshavenaren, overige Rotterdammers en (inter)nationale toeristen.

De Halve Maen
In de Rotunda in het Capitool in Washington DC hangt een schilderij van de Speedwell, het schip waarmee de Pelgrims uit Delfshaven vertrokken. Het schip heeft zoals de Mayflower, een iconische betekenis voor veel Amerikanen. De Speedwell zonk in Plymouth en er is niets van bewaard gebleven, er is wel een andere eigentijdse replica naar de 17deeeuw, een zeilschip met ook een historische betekenis, het museumschip de Halve Maen. Wilt u meer weten over de Halve Maen en haar historie?

Delfshaven400
Van 12 juni tot 7 augustus ligt de Halve Maen voor het VOC Zeemagazijn aan de achterhaven in Delfshaven.  U kunt dit museum schip bezoeken en u door de gidsen laten rondleiden en het leven van toen voelen. U krijgt een gevoel onder welke omstandigheden de Pilgrim Fathers per schip naar Amerika zijn vertrokken.

De komst van het museumschip “De Halve Maen” is onderdeel van Delfshaven400. Een zeer gevarieerd cultureel programma dat Delfshaven uit 1620 koppelt aan de wijk zoals we die vandaag kennen: Vol met cultureel erfgoed waar mensen met uiteenlopende sociale en culturele identiteiten komen en gaan, samen wonen, werken, leven en uitgaan. Kijk voor meer informatie op www.delfshaven400.nl 

 

De Halve Maen, replica van een 17de eeuws VOC schip, is van 12 juni tot 7 augustus 2020 te bezoeken in de Achterhaven in Delfshaven, tegenover het VOC Zeemagazijn

 

Reserveren noodzakelijk!

U kunt via de volgende knop reserveren.

U bent van harte welkom deze zomer. Plan direct ook een gezellige lunch of diner of een bezoek één van de andere activiteiten in Historisch Delfshaven. Op deze website zijn suggesties opgenomen in de pagina ‘horeca’.